Technische begrippenlijst

Verklaring van diverse kenmerken en afkortingen.

PC maat (A, zie afbeelding)
De afstand tussen het hart van de kruk en het hart van de cilinder.

Doornmaat B, zie afbeelding)
De afstand tussen de voorzijde van de voorplaat en het hart van de cilinder. 

Uitschot of uitslag (C, zie afbeelding)
De totale afstand van het uiteinde van de grendelschoot naar de voorzijde van de sluitplaat. 

Cilinderbediening (D, zie afbeelding) 
De grendel is voorzien van een uitsparing en mechaniek voor plaatsing en bediening van een sleutelcilinder. 
 
Europrofiel
Aanduiding voor type sleutelcilinder. De diameter vanaf de voorzijde gezien is 17mm.

Kesoprofiel
Aanduiding voor type sleutelcilinder. De diameter vanaf de voorzijde gezien is 22mm.

Arbeidsstroom
Spanningsloos vergrendeld.

Ruststroom
Spanningsloos ontgrendeld.    

Door gebruik te maken van arbeids- en ruststroomprincipes is het mogelijk om te anticiperen op de vraag “wat dient er te gebeuren bij spanningsuitval?”. In een hoog beveiligde situatie dient een openstaande deur bij spanningsuitval zelfvergrendelend te zijn. In bijvoorbeeld een inrichting dient een deur bij spanningsuitval juist te ontgrendelen. Dit is in het geval van met motor aangedreven vergrendelingen vaak minder eenvoudig te realiseren.

Pulsontgrendeling
Bij pulsontgrendeling blijft de elektrische deuropener openstaan (continu) totdat men de deur opentrekt en weer dicht doel. Eén puls is voldoende. De overige deuropeners (arbeidsstroom/ruststroom) moet men iedere keer vijgreven.

Doordraaiende deur
Een deur die twee kanten op kan draaien.

Een dergelijke deur kan, mits voorzien van een juist functionerende, hydraulische vloerveer of kozijndorpelveer, voorzien worden van een elektrische deurgrendel.

Vluchtdeuren
Deuren die in geval van een calamiteit direct zelfstandig (dus zonder hulp van buitenaf) te openen zijn. Dit kan op mechanische wijze geschieden (deurkruk, paniekbalk e.d.), of een elektrische deurvergrendeling werkend op het ruststroomprincipe, waarbij direct in de voedingslijn van de transformator naar de grendelspoel een noodverbreekschakelaar geplaatst wordt. De kleur van deze onderbreekschakelaar kan zijn blauw (ontruiming) of groen (opgenomen in de vluchtroute).

Weerstand tegen zijdelingse druk
De opener is minstens bestand tegen een zijwaarts aangebrachte statische druk op de schootvanger zoals opgegeven. 

Zijdelingse voorbelasting 
In vergrendelde toestand opgebouwde zijdelingse druk veroorzaakt door bouwkundige onvolkomenheden, zoals het kromtrekken of afhangen van deuren, foutieve positionering, achteraf aangebrachte tochtrubbers en dergelijke, of zijdelingse druk veroorzaakt door gebruikers alvorens de openingsimpuls gegeven wordt. Zeer belangrijk punt bij vluchtdeuren en hoog frequent gebruikte deuren.

Standaardklasse
De openers in deze categorie zijn bedoeld als disciplinaire beveiliging. In een testomgeving kunnen zij een statische zijdelingse druk weerstaan van 5.000N op de schootvanger. In de praktijk wordt de ideale juiste inbouw niet gerealiseerd, de slotkast van de opener wordt niet of nauwelijks ondersteund, wat resulteert op een weerstand van 1.000 tot 1.500N.